Apotheek Verheggen logo

Apotheek Verheggen

Markt 8, 2490 Balen


Tel.: 014 81 19 40
Fax: 014/81.68.58
info@apotheekverheggen.be

Apotheek Verheggen

Aerosoltherapie

Aeorosoltherapie is bestemd voor mensen met luchtwegenproblemen. Een aerosoltoestel zorgt ervoor dat u geneesmiddelen kan inhaleren. Het geneesmiddel wordt hiervoor opgelost in een vloeistof. Deze wordt omgezet in nevel en mist die u via een mondmasker inademt. Het geneesmiddel komt zo rechtstreeks in de longen.

Om voldoende geneesmiddel in uw longen te krijgen, is het nodig om zorgvuldig enkele raadgevingen op te volgen.

Te koop en te huur bij Apotheek Verheggen

U kunt een aerosoltoestel huren of kopen bij Apotheek Verheggen.
Aangezien aerosoltherapie van beperkte duur is, huren de meeste patiënten een toestel.
Wanneer u een toestel huurt, geeft u een waarborg die u terugkrijgt als u het toestel onbeschadigd en proper terugbrengt.

Elk toestel wordt voor aflevering grondig gereinigd, getest en ontsmet. Wij vragen u dan ook het toestel juist en hygiënisch verantwoord te gebruiken. Gebruik het aerosoltoestel ook nooit in ruimtes waar gerookt wordt.

Mondmasker

Het mondmasker dient om hygiënische redenen aangekocht te worden. Wij raden aan om mondmaskers te vervangen die enkele maanden niet gebruikt werden. Gebruik ook nooit hetzelfde masker voor meerdere personen.

Het bereiden van een oplossing

 • Was zorgvuldig uw handen met water en zeep.
 • Bereid de oplossing in het geneesmiddelpotje vlak voor het vernevelen. Dit om besmetting en afbraak van het geneesmiddel te voorkomen.
 • Voeg zo nodig fysiologische zoutoplossing toe tot de gewenste hoeveelheid (de minimale starthoeveelheid bedraagt 3 à 4 ml). Werk steeds met steriele oplossingen op kamertemperatuur. Gebruik geen gewoon water, want dit kan prikkelend werken.
 • Neemt u meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd met de vernevelaar, meng dan alleen geneesmiddelen in het potje die mogen gemengd worden. Vraag dit desnoods na bij uw arts of apotheker. Schudden voor gebruik!

De oplossing vernevelen

 • Plaats het toestel op een horizontaal oppervlak. Ga er recht voor zitten en neem een ontspannen houding aan.
 • Kinderen plaatsen het masker over de mond en/of neus. Bij gebruik van een masker is het belangrijk de neus eerst grondig te snuiten. Op die manier worden de geneesmiddelen beter opgenomen.
 • Start met inademen door het masker nog voor u het toestel aanzet. Hou uw hoofd lichtjes achterover gebogen. Zet het toestel aan.
 • Hou de vernevelaar rechtop voor een gelijkmatige nevel. Adem traag in langs uw mond. Houd uw adem gedurende 5 seconden in en adem rustig uit. Adem niet uit in de richting van de compressor om te vermijden dat hij vuil wordt.
 • Praat niet tijdens het vernevelen. Indien er een korte pauze nodig is, zet dan de compressor even uit en neem het mondmasker weg.
 • Zet de toediening verder tot 1 minuut nadat de vernevelaar begint te sputteren, of ten laatste na 10-15 minuten.
 • Zet het toestel uit. Een kleine hoeveelheid vloeistof blijft achter in het geneesmiddelpotje. Demonteer na elk gebruik en spoel het geneesmiddelpotje en het mondmasker of mondstuk met lauw water. Daarna laat u alle onderdelen drogen op een propere doek.
 • Spoel na het vernevelen uw mond met water door te gorgelen. Hierbij het water niet inslikken!
 • Gebruikt u een mondmasker, was dan na het vernevelen uw huid rond neus en mond om huidirritatie te voorkomen.

Schoonmaak en onderhoud

Wanneer u een vernevelaar gebruikt, is een goede hygiëne en een goed onderhoud zeer belangrijk. Dit vraagt tijd, maar is noodzakelijk om infecties te voorkomen.

Door verontreiniging van het toestel kunnen er bacteriën in de vernevelaar groeien. Ook kan achtergebleven vloeistof kristallen vormen die de kanaaltjes kunnen verstoppen waardoor het geneesmiddel niet meer tot in de longen terechtkomt.

 • Spoel het geneesmiddelpotje en mondmasker met lauw water na elk gebruik.
 • Na de laatste aerosolbeurt van elke dag: reinig de onderdelen van het masker en het potje met lauw water en detergent en spoel ze af onder warm stromend water.
 • Gaat het om een chronische behandeling, dan wordt aangeraden om het masker elke maand te vervangen.
Aerosoltherapie bij Apotheek Verheggen - Balen
Aerosoltherapie bij Apotheek Verheggen - Balen
Aerosoltherapie bij Apotheek Verheggen - Balen
Aerosoltherapie bij Apotheek Verheggen - Balen